Hit me with your huskur

Hit me with your huskur

Alltså. Sömnsvårigheter, hicka och halsont.

Dessa tre problem får alltid folk att komma med allehanda mer eller mindre bisarra förslag på botemedel.
Och dessa ”botemedel” verkar alltsomoftast innebära:

a) en massa krångel och konstiga åthävor, och/eller
b) något som smakar riktigt riktigt vidrigt.

Senaste förslaget jag fått i kategorin Krångligt&Konstigt:
”Ta en kökshandduk och blöt den i riktigt kallt vatten. Linda handduken runt halsen. Vira en plastpåse runt handduken (så att den inte blöter ner överallt). Linda en halsduk kring hela paketet för att ge värme. Sov med detta under natten, så känns halsen mycket bättre nästa morgon!”

Rådgivaren svär på att det funkar och att ”mamma alltid gjorde så med mig” men kan intressant nog inte ge någon tillfredsställande förklaring till:

a) varför handduken ska vara blöt
b) varför den ska blötas med KALLT vatten
c) varför man inte kan lägga handduken inuti plastpåsen
c) varför man inte bara kan nöja sig med en halsduk om poängen är att hålla halsen varm
d) varför jag kallade båda de två sista punkterna här ovan för c).

När det gäller förkylning är det dock vanligast med förslag på saker man ska förtära. Och oftast är det något som är väldigt starkt, eller som består av en massa olika ingredienser som inte verkar ha något gemensamt, eller något som bara är jävligt äckligt.

Min personliga övertygelse är att det rör sig om ren psykosomatisk effekt: ”ont ska med ont fördrivas”, så om något är otrevligt (t.ex. halsont) måste det ju krävas något lika otrevligt som botemedel.
Eller hur? Makes sense.

Så…

Helenas Lista Of Saker That Inte Botar Förkylning At All What You Än Säger

– Whisky. Nej, tyvärr inte. För att sprit ska vara bakteriedödande måste man upp i en alkoholhalt på minst 60 procent. Dessutom orsakas förkylning av virus, inte bakterier (men alright, halsinfektion, visst visst). Nä, det är så sant som det är sagt: ”Av alla medel som inte hjälper mot förkylning är whisky det populäraste”.

– Varm mjölk med pressad vitlök. Get a grip. Det här är vad som återstår av medeltidens kvacksalveri när blodiglarna och tumskruvarna rensats bort. Vitlök, alright, hälsofrämjande. Mjölk, alright, mineraler och shit. Men lyssna noga nu: nyttiga saker blir inte nyttigare för att man blandar ihop dem. Däremot har de goda chanser att bli riktigt jävla vidriga. Blir man frisk av varm mjölk med pressad vitlök – eller som jag kallar den: White Vomit – beror det på att man chockat/hotat kroppen att bli frisk. ”Hörru halsjävel – värker du i morgon också får du en drink till!”

– Te med honung. Alltså. Honung är socker. Te är varmt vatten. Om detta verkligen HJÄLPTE MOT förkylning, varför blir då sjuttonåriga tjejer och långhåriga folkhögskoleelever någonsin förkylda? Se där ett oomkullrunkeligt argument.
(Det där sista la jag förstås bara till för att få skriva oomkullrunkeligt. Ja, jag är lättroad och barnslig.)

– Gå baklänges på en kyrkogård visslandes marseljäsen: funkar faktiskt, tro det eller ej.

Jag skulle bli väldigt tacksam om du ville lämna en kommentar.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du har inte tillåtelse att kopiera detta innehåll.

%d bloggare gillar detta: